Amsterdamse huurder op straat na onderverhuur via Airbnb

Amsterdamse huurder op straat na onderverhuur via Airbnb

Een huurder van een woning in Amsterdam staat op straat omdat hij zijn huis heeft onderverhuurd via Airbnb. Ook moet hij een boete van 7500 euro betalen en de door Rappange Makelaardij gemaakte onderzoekskosten van 10.000 euro. Dat heeft de kantonrechter bepaald.

Lees meerĀ in het Parool.

De regels:

Uitsluitend verhuur door hoofdbewoner

Alleen als u hoofdbewoner van een woning bent en zo staat ingeschreven bij de gemeentelijke basisadministratie, mag u de woning verhuren.

Uitsluitend incidentele verhuur
Uw woning een paar keer per jaar verhuren als u bijvoorbeeld zelf op vakantie bent is heel wat anders dan het bedrijfsmatig structureel verhuren van uw woning. Dat is niet toegestaan. Als u uw woning in totaal meer dan twee maanden per jaar verhuurt, is dat voor de gemeente aanleiding om te onderzoeken of u bedrijfsmatig verhuurt.
Alleen als Bed and Breakfast (B&B) heeft u de mogelijkheid om een gedeelte van uw woning bedrijfsmatig te verhuren. Voor B&B gelden andere regels, zie: Bed and Breakfast.

Toeristenbelasting betalen
Over de inkomsten uit vakantieverhuur moet u net als andere aanbieders van logies toeristenbelasting betalen. Kijk voor meer informatie over toeristenbelasting en het aanmeldingsformulier bij: Toeristenbelasting. Verder moet u uw inkomsten van vakantieverhuur ook opgeven bij de landelijke Belastingdienst.

Toestemming van VvE of verhuurder
Vakantieverhuur kan in principe alleen als u eigenaar bent van de woning. Voor woningeigenaren die in een Vereniging van Eigenaren (VvE) zitten, is het raadzaam om vooraf toestemming te vragen aan de VvE. De VvE kan deze manier van verhuur in de splitsingsakte hebben verboden. Het is zinvol om vooraf afspraken over vakantieverhuur te maken om conflicten te voorkomen.

Let op! Als huurder is het vrijwel altijd op grond van de huurovereenkomst verboden om uw woning zonder toestemming van de eigenaar aan anderen te verhuren. Ook als u dit incidenteel doet! Corporaties staan vakantieverhuur niet toe. De gemeente werkt bij de handhaving nauw samen met de corporaties. U loopt het risico uw woning te verliezen.

Een brandveilige woning
Uw woning moet in het belang van uw gasten en uw buren aan de noodzakelijke brandveiligheidseisen voldoen. Meer informatie over het nemen van brandveiligheidsmaatregelen vindt u op de website van de brandweer.

Maximaal 4 personen
U mag uw woning aan niet meer dan vier personen tegelijkertijd verhuren.

Geen overlast
De gasten die in uw woning verblijven, mogen geen overlast veroorzaken voor omwonenden. Als hoofdbewoner van de woning bent u verantwoordelijk voor het gedrag van uw gasten. Het is verstandig om van te voren duidelijke afspraken te maken om overlast voor uw buren te voorkomen. Dit geldt ook voor het buitenzetten van afval. Licht de buren vooraf in zodat ze niet worden verrast. Laat voor de zekerheid een telefoonnummer achter zodat u, of iemand die namens u optreedt, kan ingrijpen.

Overlast?

Ervaart u af en toe overlast van toeristen die verblijven in een woning bij u in de buurt? Dat kan gebeuren. Ga hierover in gesprek met uw buurman of buurvrouw als deze weer terug is. Uw buurman/buurvrouw is dan op de hoogte van de situatie en kan hier in het vervolg rekening mee houden.

Overlast melden

Komt u er samen met uw buren niet uit en blijft u overlast ervaren van de toeristen? Meld dit dan via onderstaand formulier. Dit is in het belang van iedereen in de stad. Wat kunt u bijvoorbeeld melden?

  • (geluids)overlast
  • overlast door drank- en drugsgebruik
  • rondslingerend afval
  • gevaarlijke situaties